„Am luat act de decizia justiției, sigur cu tristețe. Cu aceeași sinceritate voi sta la dispoziția pacienților ca și până acum, cu aceeași implicare în momentele acestea de pandemie”, a transmis Carmen Dorobăţ.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Infecțioase Iași, a fost condamnată astăzi la trei ani de închisoare cu suspendare si interdictia de a fi cadru didactic pentru 5 ani. Decizia aparține judecătorilor Curții de Apel Iași.
Sentinţa Curţii de Apel Iaşi este definitivă şi a fost pronunţată după mai multe amânări.
Condamnat a fost și soțul ei, Gheorghe Dorobăț, care a primit 2 ani si 3 luni cu suspendare, precum si alte interdictii, printre care sa ocupe functii publice. Pedeapsa a fost menținută.
În prezent, Carmen Dorobăţ este manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Soţul ei, Gheorghe Dorobăţ, este medic la Spitalul de Neurochirurgie.
Soţii Dorobăţ, care nu au recunoscut faptele, au fost judecaţi în acest caz încă din 2015, ei fiind şi arestaţi, pentru o perioadă. În prima instanța, medicul nu avea dreptul să preia și nici să dețină o funcție publică.
Informaţiile au fost obţinute de anchetatori ulterior reţinerii celor doi soţi, în baza unor denunţuri şi declaraţii semnate de foştii studenţi ai soţilor Dorobăţ. În ceea ce priveşte sesiunea din ianuarie 2015, anchetatorii au precizat că, între 6 şi 30 ianuarie, Gheorghe Dorobăţ ar fi pretins direct sau prin intermediul soţiei câte 100 de euro de la 57 de studenţi de-ai săi, din anul III.
Potrivit DNA, medicul îi ajuta pe studenţii de la UMF Iaşi să promoveze cu nota 9 examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, profesorul Gheorghe Dorobăţ.
În 2019, Tribunalul Iaşi a decis să o condamne pentru Carmen Dorobăţ la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost acuzată că, împreună cu soţul ei, șef al Catedrei de Anestezie Generală de la UMF Iaşi, ar fi luat mită câte 100 de euro de la 124 de studenţi pentru a-i promova la examene.
Liviu Bran, avocatul soţilor Dorobăţ, declara atunci că se aştepta la o decizie de achitare, motivând faptul că probele aduse la dosar au dovedit că „studenţii care ar fi dat banii umblau cu cioara vopsită”.
După ce a fost eliberată din arest, Carmen Dorobăţ s-a întors în funcţia de manager al Spitalul de Boli Infecţioase, funcţie de pe care a şi fost condamnată, în primă instanţă.